Tot ce trebuie să ştii despre unităţile protejate

Sunt ţări în care există profesii rezervate pentru persoanele cu dizabilităţi. În România s-a practicat acest lucru înainte de 1989, când anumite produse erau confecţionate de nevăzători. Abordarea aceasta are avantajul de a crea locuri de muncă stabile; pe de altă parte limitează foarte mult competenţele pe care le poate valorifica o persoană cu dizabilităţi!

Haide să povestim mai multe despre ce înseamnă o unitate protejată în ziua de astăzi!



Modalitatea aleasă în ţara noastră pentru a sprijini integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi este unitatea protejată.

Ce este unitatea protejată?

Se poate înregistra ca unitate protejată o firmă în cadrul căreia cel puţin 30% din angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi. Aceste firme beneficiază de câteva înlesniri fiscale, dar vei vedea că în fond acest lucru nu dezavantajează nici statul, nici alţi operatori economici.

Se poate înregistra ca unitate protejată o firmă în cadrul căreia cel puţin 30% din angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi. Aceste firme beneficiază de câteva înlesniri fiscale, dar vei vedea că în fond acest lucru nu dezavantajează nici statul, nici alţi operatori economici.

De ce este bine că există unități protejate?

Dacă întrebi un activist pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, îţi va spune că ar fi bine ca aceste persoane să treacă pe cât se poate din domeniul protecţiei sociale în domeniul muncii. E bine pentru cei implicaţi, care adesea au competenţe pe care să le valorifice în cadrul unei firme, dar e avantajos şi pentru stat.

E greu să-i atribuim acestui câştig o valoare concretă, dar e clar că persoanele cu dizabilităţi cu un loc de muncă vor apela mai puţin la susţinerea socială, ba chiar vor contribui la aceasta prin taxele pe care le plătesc în urma muncii lor.

În prezent, peste 300 de firme au fost autorizate ca unităţi protejate în România. Le regăsim cel mai des în domenii cum ar fi fabricarea de papetărie sau de îmbrăcăminte, dar unităţi protejate funcţionează şi în sectorul de telecomunicaţii şi HoReCa.


 

Abonează-te la newsletter

Marketing by

De ce să faci un parteneriat cu o unitate protejată?

Răspunsul e simplu: pentru că astfel te poţi alege cu un avantaj dintr-o taxă care altfel va merge către bugetul de stat.

Conform legislaţiei, firmele cu peste 50 de angajaţi fie că deschid un post pentru o persoană cu dizabilităţi, fie plătesc statului echivalentul unui salariu pentru fiecare persoană cu dizabilităţi pe care ar fi trebuit să o angajeze, dar nu au făcut-o. Sau, ca o a treia opţiune, au posibilitatea de a colabora cu unităţile care au investit mai mult în integrare. Cum anume, îţi explică al nostru şef, Lucian Butnaru:

”Firmele cu peste 50 de angajaţi au
posibilitatea de a colabora cu unităţile protejate: pot cumpăra produse şi
servicii, de la o firmă care reuşeşte să angajeze persoane cu dizabilităţi
într-o proporţie mult mai mare. Prin aceste achiziţii, susţin în primul rând
păstrarea locurilor de muncă şi, implicit, menţinerea calităţii vieţii
persoanelor cu dizabilităţi din unitatea respectivă. Aceste cheltuieli nu vor
fi deduse din bugetul firmei, ci din taxa pentru neangajarea unei persoane cu
dizabilităţi, pe care oricum o plătesc statului.”

Ai o firmă cu peste 50 de angajaţi? Ce-ar fi să le stimulezi cheful de lucru cu o cafea bună? Cofeels este o firmă înregistrată ca unitate protejată: scrie-ne sau fă-ne o vizită pe str. Gheorghe Şincai, nr. 9, iar noi te vom ghida prin procesul de a încheia un parteneriat!



Lasă un răspuns