
Ai şi tu prieteni din aceia care acum au o idee, iar peste câteva ore zboară spre Thailanda? Dacă ai, probabil că ţi-a fost mereu ciudă pe ei. Pentru cei mai mulţi dintre noi, călătoria spontană e ceva ce se făcea cândva prin preistorie; gen în filmele anilor ’90.
În ziua de azi, până să călătoreşti ai bagaje de făcut, bilete de cumpărat, reguli peste reguli de verificat; iar dacă eşti persoană cu dizabilităţi, ai şi asistenţă de rezervat. Povestim astăzi despre cum a zburat Lucian la emisiunea Chefi la cuţite: cu avionul, evident, ca tot omul; dar va fi interesant să afli cum e treaba cu zborul pe cont propriu pentru o persoană cu dizabilităţi.
Bucură-te de cafeaua noastră de specialitate în confortul casei tale
-
Seaside | Cafea de Specialitate
44,99 lei
Mai întâi, Lucian a semnalat că are nevoie de asistenţă. Asta se face la cele mai multe companii aeriene atunci când cumperi biletul, la altele însă e nevoie să suni în call center.
Aeroporturile au un birou pentru asistenţă, cu oameni care ajută persoanele cu dizabilităţi să facă toate formalităţile şi să urce în avion. În călătoriile internaţionale poţi avea parte de surprize aiurea: de exemplu se poate întâmpla ca omul de la asistenţă să nu vorbească engleză, iar atunci it’s not fun; absolut deloc.
Apoi persoanele cu mobilitate limitată trebuie să verifice regulile privind echipamentele asistive pe care le pot lua la bord: există tot felul de reglementări privind bateria scaunului rulant electric, pe care e bine ca omul să le ştie dinainte.
Lucian e cu deficienţe de vedere, deci nu a avut probleme de genul acesta; în plus a călătorit doar în România, iar limba nu diferă aşa de mult de la Cluj la Bucureşti, indiferent de ce-ar zice aceştia din urmă. Adevărul e că a privit toată treaba cu asistenţa ca un tratament VIP. În fond se ducea la o emisiune cu difuzare naţională, nu?
Descoperă povestea blendului nostru de cafea
-
Seaside | Cafea de Specialitate
44,99 lei
Uite cum a descris experienţa:
„A fost al doilea zbor din viaţa mea (primul a fost la o prăjitorie de cafea). M-am simţit ca un superstar! Am fost întâmpinat la aeroport de un domn, garda mea de corp aş putea să-i zic. Mi-a cerut biletul şi m-a trecut prin toate porţile până la sala de aşteptare, m-a ajutat la verificarea bagajelor. La un moment dat mi-a fost un pic ruşine, pentru că m-a condus la scaunele din margine destinate oamenilor cu dizabilităţi şi a ridicat o fată, să am unde să stau. Apoi m-a condus în avion, pe un loc de la geam: asta pentru că pe locurile acelea, deasupra capului există un buton unde poţi chema asistenţă dacă ai nevoie în timpul zborului”, Lucian Butnaru.
Ce spune legislaţia europene?
Conform legislaţiei europene, aeroporturile – nu companiile aeriene – sunt cele care trebuie să se ocupe de asistenţa pentru persoanele cu dizabilităţi privind îmbarcarea şi gestionarea bagajului. Personalul de la bord trebuie doar să însoţească persoanele cu dizabilităţi la baie în caz de nevoie.
Poate că pe aeroport Lucian n-a avut nevoie de echipamente speciale, dar platoul emisiunii Chefi la cuţite a fost o altă poveste. Ce-a luat cu el şi ce-a trebuit să adapteze, îţi spunem în curând. Până atunci însă, ştii unde e Cofeels? Pe str. Gheorghe Şincai, nr. 9!
Comandă acum cafeaua noastră de specialitate
-
Seaside | Cafea de Specialitate
44,99 lei