Lucian Butnaru la Chefi la Cuțite

Fotografie cu Lucian Butnaru din Cluj-Napoca participant la emisiunea de pe antena 1 Chefi la Cutite

Lucian e un tip aventuros. Asta înseamnă că se întâmplă foarte des să nu-l găseşti pe-acasă. Poate că ai dat de el la vreun eveniment prin oraş, unde gălăgia pe care o făcea ajungea la fel de departe ca mirosul cafelei de specialitate. 

Poate că l-ai întâlnit la festivalul Miraje, unde le-a vorbit elevilor de liceu, transformând în stand-up comedy experienţele uneori nu foarte plăcute prin care a trecut.

 

Sau poate că ai auzit de el încă de acum doi ani, când a deschis prima cafenea socială din Transilvania, unde lucrează persoane cu dizabilităţi. În fine, din toate acestea îţi dai seama că nu prea e genul care să stea locului, să aştepte pur şi simplu ca lucrurile să i se întâmple.

Bucură-te de cafeaua noastră de specialitate în confortul casei tale

În primăvara lui 2023, Lucian s-a lăsat convins să participe la emisiunea Chefi la cuţite.

               Ok-ok, o să spui că nu aa avut nevoie de
prea multă convingere, ceea ce s-ar putea să fie adevărat. Era însă o ocazie prea
bună ca ceea ce face să capete vizibilitate şi pentru un alt public. Despre ce
anume tot vorbim? Ca să înţelegi mai bine, trebuie să ne întoarcem un pic în
timp.

             Cofeels s-a înfiinţat în 2021, din fonduri europene în valoare de 100 de mii de euro. A fost prima cafenea socială din regiune (şi dacă te interesează mai multe despre ce înseamnă o întreprindere socială, te îndemnăm să cauţi articolul nostru de pe site, sau clipul nostru de pe TikTok despre acest subiect).

Lucian are o deficienţă de vedere serioasă: practic mai vede doar cu un ochi (şi cu acela doar parţial). Lui i-a fost foarte greu să-şi găsească un loc de muncă în
domeniul HoReCa, chiar dacă avea atât competenţele, cât şi motivaţia pentru
asta. Şi-a dorit aşadar să creeze o afacere unde să susţină integrarea pe piaţa
muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Unul dintre angajaţii lui Lucian este
Mihai Arsenie, singurul barista cu sindrom Down din România.

Descoperă povestea blendului nostru de cafea

Fondurile europene au ţinut un an: după asta, afacerea lui Lucian trebuia să devină independentă financiar

Pentru că printre angajaţi sunt mai multe persoane cu dizabilităţi, Cofeels a putut să se înregistreze ca unitate protejată; asta înseamnă că poate încheia parteneriate cu diverse firme şi corporaţii care-şi au sediul la Cluj. Un lucru bun în principiu, dar care vine cu propriile riscuri: când un client corporate decide să-şi direcţioneze resursele în altă parte, o afacere mică va resimţi dureros decizia. O fi Lucian un tip aventuros, dar iresponsabil nu e: a încercat mereu să prindă fiecare ocazie de a-şi face cunoscută ideea, pentru a nu lăsa la voia întâmplării nici locurile de muncă ale persoanelor cu dizabilităţi pe care le angajează, nici idealul care stă la baza a ceea ce face. 

„Cu această responsabilitate în minte am participat şi la emisiunea Chefi la cuţite.”

“E greu de cuantificat cât de mult mă roade anxietatea privind responsabilitatea pe care o am faţă de angajaţi, faţă de clienţi, faţă de toţi cei pe care i-am convins că persoanele cu dizabilităţi fac o treabă competentă şi profesionistă. Cu această responsabilitate în minte am participat şi la emisiunea Chefi la cuţite.

Văzându-mă, poate următorul angajator nu va mai fi atât de reticent atunci când la interviu apare cineva cu o dizabilitate; văzându-mă, poate următoarea persoană cu dizabilităţi va avea ceva mai mult curaj în a se desprinde de domeniile tradiţionale şi de ce e comod, pentru a-şi construi propria cale”, spune Lucian.

Luni, 11 septembrie 2023, de la ora 20:30 vei putea vedea pe Antena 1 sau pe Antena Play ce-a gătit pentru Chefi Lucian Butnaru în emisiunea Chefi la cuţite. Până atunci, ne poți vizita în Cluj-Napoca pe strada Gheorghe Șincai la numărul 9. 

Comandă acum cafeaua noastră de specialitate

Lasă un răspuns