Despre originea cafelei

A fost glorificată şi a fost interzisă; cercetările medicale o atacă şi o ridică în slăvi în fiecare zi. Astăzi, de ziua internaţională a cafelei, a sosit vremea să-i sărbătorim aromata prezenţă aflând câteva lucruri interesante despre originea ei.

Se spune că efectul boabelor de cafea a fost descoperit de un păstor de capre etiopian din secolul al IX-lea, care a constatat că animalele erau foarte agitate după ce consumau această plantă.

Acum, ca orice poveste care e atât de
rotundă, probabil că are foarte puţină legătură cu realitatea.


Există într-adevăr dovezi, cum că boabele de cafea s-ar fi consumat în Etiopia combinate cu grăsime animală, ca un fel de batoane energizante ale vremii. Dar nimeni nu are idee cui i-a trecut prin minte să prăjească boabele, să le macine şi să toarne deasupra apă fierbinte. În orice caz, omul ar merita să bem o ceaşcă de espresso în onoarea lui!

Cum a apărut prima cafenea?

Prima cafenea se poate să fi fost Kiva Han, care s-a deschis la Constantinopol în 1475, de unde cafeaua a fost adusă în Europa de negustorii veneţieni şi genovezi. Un produs atât de popular nu va scăpa însă dansului politic în doi paşi: întâi interdicţia, apoi impozitarea!

De-a lungul timpului cafenelele au fost interzise de trei ori: la Mecca, la Cairo şi în Suedia; de fiecare dată însă interdicţiile au fost rapid ridicate în urma nemulţumirii publice. Păi da, nici noi nu am reacţiona mai bine dacă ni s-ar tăia accesul la cafeaua de dimineaţă.

It's coffee o'clock in the morning!

Primele cafenele europene s-au deschis după 1600, iar cafeaua a înlocuit în curând berea sau vinul la micul dejun. A merge la cafenea nu era însă nici atunci un simplu act de hidratare cu stimulantul potrivit: însemna a petrece timp în prezenţa anumitor oameni, a te informa, a vedea şi a fi văzut.

La Londra prima cafenea s-a deschis în 1652, iar influenţa cafelei, care era glorificată pentru că nu înceţoşa mintea muncitorilor ca alte băuturi, s-a manifestat imediat în artă şi în comerţ.

În Franţa popularitatea ei a pornit de la curtea lui Ludovic al 14-lea şi s-a răspândit, ca orice modă regală, prin nobilime; hm, ar fi interesant de aflat ce ar fi spus aristocraţia iubitoare de cafea dacă ar fi ştiut că o parte din evenimentele Revoluţiei din 1789 vor fi organizate tot în cafenele.

Liberté, egalité, fraternité, café!

Un alt oraş care şi-a dezvoltat o bogată cultură a cafelei spre sfârşitul secolului XVII a fost Viena, deşi ideea că au folosit iniţial boabele de cafea lăsate în urmă de turcii în retragere este probabil doar o anecdotă. În lumea Nouă însemna chiar mai mult de atât: băutul cafelei era un act patriotic, de vreme ce însemna o dependenţă mai redusă faţă de englezi şi de ceaiul lor.

O populaţie în creştere presupune şi o piaţă în creştere, ceea ce a făcut ca Statele Unite să devină un jucător important în industria cafelei în secolele care au urmat. De altfel tot de la americani au pornit şi câteva inovaţii în acest domeniu: cum ar fi pachetele vidate de cafea, care a făcut cafeaua de bună calitate mai accesibilă pentru consumatorul casnic… dar în acelaşi timp a îngreunat existenţa micilor prăjitorii de cartier.

În Europa, inovaţiile au ocolit mult timp consumul la domiciliu, concentrându-se în schimb pe cafenele, iar brevete pentru aparate de cafea s-au înregistrat de prin 1884.

Luigi Bezzera este creditat ca fiind inventatorul primului espressor, deşi nu ştim cât de popular a fost cu adevărat aparatul printre proprietari, prinşi între dorinţa de a păstra răgazul relaxat al unei cafenele şi cea de a prepara băuturile rapid, cu un rezultat de aceeaşi calitate de la o ceaşcă la alta.

Un salt uriaş în tehnologia espressoarelor a fost folosirea unui arc pentru a produce o presiune ridicată; brevetul pentru această inovaţie îi aparţine lui Achille Gaggia (deşi rămâne un pic ceţos felul în care a lucrat). În orice caz, este
invenţia căreia îi datorăm ceaşca de espresso aşa cum o ştim astăzi: o băutură
concentrată, cu un strat luxuriant de cremă deasupra.

Vrei să afli mai multe despre cafea? Să ştii e foarte bine, dar să experimentezi e şi mai bine. Urmăreşte-ne, apoi vizitează-ne la Cofeels, unde fiecare ceaşcă de cafea devine o sărbătoare!



Abonează-te la newsletter

Marketing by

Lasă un răspuns