Cafenele sociale în jurul lumii: Redemption, o cafenea pentru reintegrare

O cafea bună îţi schimbă ziua, iar o zi bună îţi poate schimba viaţa. La o cafenea socială aşa cum suntem noi, vei găsi întâi de toate o cafea nu doar bună, ci perfectă! Dar dincolo de asta, poţi să ştii că există nişte oameni cărora un astfel de proiect le-a schimbat viaţa.

Ne-am gândit să pornim într-o călătorie, în care să-ţi arătăm ce poate să facă o cafenea socială pentru cei care lucrează acolo şi pentru comunitate.

Prima oprire: Redemption Coffee din California.

Jamie Mason lucra la o prăjitorie de cafea din Sacramento când a văzut un anunţ: se căutau oameni cu idei, care să pună pe picioare programe pentru reintegrarea deţinuţilor în societate. Doritori erau destui, cel puţin pentru programe destinate deţinuţilor de sex masculin; pentru că de reintegrarea femeilor, nimeni nu voia să se ocupe. Propunerea lui Mason avea în centru ceva la care dintotdeauna a ţinut foarte mult: cafeaua.

Redemption, o cafenea pentru reintegrare

Redemption Coffee este o cafenea socială care funcţionează la închisoarea Rio Cosumnes din California. Nu e chiar un local în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nu este deschis publicului din afara închisorii, deşi meniul poate fi testat de personalul medical sau de consilierii care activează în închisoare; deţinutele primesc însă aici o educaţie foarte structurată de barista, cu accent pe sortimentele care sunt servite într-o cafenea modernă.

Prăjitoriile din California susțin cauza

Materia primă pentru susţinerea programului provine din donaţii de la prăjitorii din California. Vânzările interne acoperă costul programului, cu toate acestea Mason lucrează la o cale ca deţinutele să poată vinde cafeaua preparată prin livrare la domiciliu. În primul an de funcţionare, 3 femei implicate în cursurile de barista au reuşit să-şi găsească locuri de muncă după ce au părăsit închisoarea:
 

“Chiar se străduiesc din greu. Nu sunt obligate să se înscrie în program, ar putea să stea să piardă vremea sau să doarmă; totuşi o fac cu entuziasm. Femeile acestea sunt deosebite, merită să primească o şansă de a face parte dintr-o comunitate”, spune Jamie Mason.

 

Abonează-te la newsletter

Marketing by

Lasă un răspuns