Cafea în spațiu

Te îndemnam într-unul din articolele precedente să ai grijă de planetă, pentru că e singura pe care există cafea. Dar ştii unde mai există? În spaţiu! Bine, provine tot de pe suprafaţa Pământului, aşa că îndemnul rămâne valabil.

Încă de la primele misiuni, astronauţii şi-au dorit să aibă cafea în spaţiu. Dorinţa li s-a îndeplinit începând cu misiunea Apollo 11:


“În spatele Lunii eram doar eu însumi, dar nu mă simţeam singur. De fapt mă simţeam confortabil, aveam până şi cafea fierbinte”, spunea astronautul Michael Collins. De altfel acesta era notoriu pentru faptul că îşi paria raţia de cafea cu Neil Armstrong şi Buzz Aldrin.

Ce cafea se bea în spațiu?

Ai crede că într-o misiune care costă sute de milioane de dolari, ar fi o nimica toată să găsească o cafea de calitate pentru astronauţi, dar iniţial nu era deloc aşa. În plus, a fost nevoie de o întreagă serie de dezvoltări tehnologice pentru ca băutura aromată să iasă cum trebuie în condiţiile atipice. Dar nu trebuie să le luăm în nume de rău aceste investiţii: în fond, nu odată s-a întâmplat ca tehnologiile dezvoltate pentru industria spaţială să ajungă foarte folosite şi în alte scopuri; gândeşte-te numai la tubul de pastă de dinţi.

Houston, we have coffee!

Dacă pe Pământ pregătirea unei cafele bune e un proces de mare precizie, imaginează-ţi cum e asta în spaţiu. Microgravitaţia cauzează probleme specifice: apa sau granulele de cafea ajung să plutească unde nu trebuie şi intră în tot felul de maşinării, punând în pericol viaţa astronauţilor.

Până prin 2013, pe Staţia Spaţială Internaţională se consuma cafea instant, care ajungea la bord în punguţe vidate; în acestea se injecta apoi apa, iar cafeaua astfel preparată se sorbea direct din punguţă. Nu se putea să adaugi zahăr sau frişcă: dacă voiai aşa ceva, trebuia să anunţi din timp, ca produsul instant să fie pregătit cu tot cu îndulcitor pe pământ, într-un laborator.

În 2013, nişte studenţi au pus laolaltă un sistem prin care cafeaua poate fi personalizată direct la bordul Staţiei Spaţiale, din ingrediente congelate: un pas mic, dar esenţial pentru ca astronauţii să se simtă mai conectaţi cu suprafaţa planetei. Apropo, echipa de studenţi şi-a găsit un nume potrivit: “Houston, we have coffee!”

Începând din anii ’80, în spaţiu se consumă cafea Kona din Hawaii, la cererea astronautului Ellison Onizuka. Băieţii de la NASA sunt însă drăguţi şi îndeplinesc cererile speciale ale astronauţilor în materie de cafea.

Primul espressor a ajuns în spaţiu în 2015, ca un dar special pentru astronauta Samanta Cristoforetti. Aparatul funcţionează cu capsule cu cafea măcinată, iar cafeaua preparată ajunge şi aici într-o punguţă pentru băut, dar gustul e mai apropiat de ceea ce putem experimenta pe pământ. NASA a considerat aparatul mai mult un experiment,nu o comoditate, pentru că a scos la iveală tot felul de lucruri despre mecanica fluidelor în spaţiu.

Te miră, nu-i aşa, cât de mult s-a investit pentru a face cafea în spaţiu. Viaţa astronauţilor nu este însă o permanentă distracţie: la multe trebuie ei să renunţe, de fapt la mare parte din ceea ce consideri ca fiind necesar pentru confortul zilnic.

Orice lucru mic, precum o ceaşcă de cafea, le prinde bine pentru a-şi păstra motivaţia atunci când doar câţiva cm de metal îi separă de marele vid!



 



Abonează-te la newsletter

Marketing by

Lasă un răspuns