Apa

Apa are un rol foarte important în obţinerea unei cafele bune. Ai să rânjeşti când citeşti asta, ai să ne acuzi că am descoperit şi noi roata.

Normal că e nevoie de apă ca să faci cafea; dar nici n-ai crede cât de important e să foloseşti apă de care trebuie.




 

Gândeşte-te la momentul acela în care îţi pui noaptea un pahar cu apă de la robinet: care are gust de clor în primul rând, apoi de ceva… metalic şi suspect. Nu-i aşa că nu ai vrea o cafea cu un astfel de gust? De regulă un filtru de apă va îmbunătăţi situaţia, dar mai sunt şi alte aspecte de luat în considerare.

Duritatea - unitate de măsură pentru calcar

Cei care locuiesc în regiuni cu apă dură cunosc frustrarea de a curăţa stratul neplăcut de pe vase sau de pe piesele maşinii de spălat. Această caracteristică influenţează la un nivel chimic felul în care apa şi cafeaua măcinată interacţionează.

De regulă o apă dură va produce o ceaşcă de cafea cam deficitară la capitolul nuanţă şi complexitate a aromei, iar în timp îţi va înfunda şi aparatul de cafea. Şi ştii ce nu e amuzant deloc? Faptul că uneori garanţia nu acoperă defecţiunile survenite pentru că ai folosit o apă prea dură.

Dacă nu eşti convins că apa din zona ta e bună pentru cafea, e preferabil să foloseşti apă îmbuteliată; dar chiar şi la aceasta trebuie să fii atent, pentru că un conţinut prea ridicat de minerale va afecta, din nou, reacţiile chimice care produc o ceaşcă bună de cafea.

Specialty Coffee Associations recomandă ca apa din care se prepară cafeaua să fie:

– inodoră și incoloră

– fără clor

– cu un PH de 7.0;

– cu o alcalinitate de 40 ppm;

– cu o duritate de 50-175;


Ești deja confuz?

Dacă nu te ocupi cu cercetarea chimiei apei, tot ce trebuie să ştii e că apa ideală pentru cafea e curată, cu o duritate scăzută şi fără clor. Iar cafeaua preparată cu aceasta o găseşti la Cofeels: în Cluj-Napoca, pe str. Gheorghe Şincai, nr. 9.

 

Abonează-te la newsletter

Marketing by

Lasă un răspuns